Het begin.
De eerste ideeën voor de boerenbruiloft in ’t Sukerpinnenriek stammen uit 1978. Toenmalig voorzitter van werkgroep Aijen dhr. Th Wolters (Theo) had het genoegen de boerenbruiloft bij de Erdmennekes in Bergen te beleven. Na een gesprek met de secretaris dhr. D. Baksteen (Dick) werd het idee bij de rest van de werkgroep Aijen en bij carnavalsvereniging “de Sukerpinnen” neergelegd. Daar werd het idee zeer positief ontvangen met het motto “wat in Bergen en de rest van de gemeente kan, kan in Aijen veel beter”.

Nadat carnavalsvereniging “de Sukerpinnen” bij werkgroep Aijen het verzoek had neergelegd om de boerenbruiloft te organiseren, werd op 10 april 1979 de eerste ‘boerenclub’ opgericht. Hierin hadden zitting Truus Hendriks, Jan Nabben en Dick Baksteen. Tussen april en december 1979 werd veel informatie ingewonnen bij de andere kerkdorpen van de gemeente Bergen en zo werd op 19 februari 1980 de eerste boerenbruiloft van carnavalsvereniging “de Sukerpinnen” en de Aijense gemeenschap een groot succes.

Presentatie van het bruidspaar.
In de loop der jaren zijn er verschillende manieren geweest om de bruidsparen aan de Aijense gemeenschap te presenteren. Zo werd bij de eerste bruidsparen gewoon ergens aangebeld en toen pas zag Aijen wie het stel was. Later werden de bruidsparen bekend gemaakt via een quiz zoals “Love Letters”, “Op Goed Geluk” of de “Honeymoon Quiz”, allen gebaseerd op toenmalige TV-spel-programma’s.

Tegenwoordig wordt het bruidspaar bekend gemaakt op het verlovingsbal nadat eerst het aanwezige publiek heeft kunnen genieten van een heuse speelfilm die door de huidige boerenbruiloftcommissie en de Aijense gemeenschap wordt gemaakt. Ook hierin is het streven dat er net als in het begin dat maar 2 hoog uit 3 personen weten wie het boerenbruidspaar wordt.

Huwelijkssluiting.
Het onechte huwelijk wordt door een “heuse” pastoor voltrokken. In de eerste jaren was dit pastoor Pimtheitheo (Theo Wolters). In 1987 werd Pimtheitheo vervangen door pastoor Ger Tunnes (Ger Schlooz), omdat Theo Wolters toen zelf het stokje van Boerenbruid in hand mocht nemen. Na dat jaar ging pastoor Pimtheitheo weer verder tot aan de opvolging in 1994. Hij werd toen opgevolgd door pastoor Gerrie (Gerrie Urselmann) die in 1996 zelf in het onecht verbonden werd. In dat jaar werd pastoor Gerrie vervangen door pastoor Sandra (Sandra Valckx) waarna Gerrie het weer overnam tot aan 2001. In dat jaar werd pastoor Gerrie opgevolgd door de huidige pastoor, pastoor Pierrot (Pierre de Block).

Onder het toeziend oog van enkele getuigen wordt, voorzien van ringen en bloemen en kaarsen, in de feestzaal van de huwelijksvoltrekking een geweldig feest gemaakt dat wordt afgesloten door een korte receptie voor alle aanwezigen.

De toekomst.
De huidige commissie timmert hard aan de weg om er samen met de Aijense gemeenschap vóór de Aijense gemeenschap (en alles wat er om heen ligt) een geweldig feest van te maken. Dit was zeker te zien in 2004 toen Aijen landelijke bekendheid kreeg en voor behoorlijk wat opschudding in carnavalsland zorgde, toen het eerst boeren-lesbienne-bruidspaar bekend werd gemaakt. Een gedurfde en vooruitstrevende wending in het carnaval . . . . .

De schrijvers hopen dan ook dat de boerenbruiloftcommissie nog jaren de Aijense gemeenschap zal verrassen met de Aijense carnaval.

Titel van pagina